Φαινόμενο Pitting

Τοπική Διάβρωση και Τρυπήματα σε Χαλκό και Ανοξείδωτο Χάλυβα

Δείτε και: pitting corrosion

Το φαινόμενο pitting είναι η τοπική διάβρωση που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε χαλκοσωλήνες και στα σημεία συγκόλλησης του ανοξείδωτου χάλυβα που συμμετέχει σε υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Η διπλανή φωτογραφία παρουσιάζει τις επιπτώσεις του pitting στους ανοξείδωτους αυλούς (τούμπα) ενός εναλλάκτη θερμότητας. Εδώ βλέπουμε ότι το pitting επεκτάθηκε σε όλη την επιφάνεια του ανοξείδωτου και όχι μόνο στα σημεία συγκόλλησης.
Πηγή φωτογραφίας: www.maverickinspection.com

Κατά κανόνα, η αιτία του φαινομένου είναι η ηλεκτρόλυση που λαμβάνει χώρα μεταξύ των μετάλλων που συνυπάρχουν στην κατασκευή. Στην περίπτωση του χαλκού, αυτό οφείλεται σε ηλετρασθενή μέταλλα που υπήρχαν στο κράμα του χαλκού από την κατασκευή του (κατασκευαστική αστοχία), ενώ στην περίπτωση του ανοξείδωτου το πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο στα σημεία συγκόλλησης, επειδή εκεί υπάρχουν άλλα ηλεκτρασθενή μέταλλα όπως το νικέλιο.

Κατά την επαφή των μετάλλων αυτών με το νερό, δημιουργείται μία μικρή διαφορά δυναμικού, μικρότερη του 1V, η οποία σταδιακά αφαιρεί μάζα από το ασθενές μέταλλο και την παραδίδει στο ισχυρό μέταλλο (χαλκός ή ανοξείδωτος χάλυβας, αντίστοιχα). Έτσι, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το πάχος του μετάλλου στο σημείο εκείνο έχει γίνει τόσο μικρό που δεν αντέχει την πίεση του νερού που κυκλοφορεί στο κύκλωμα, και έτσι δημιουργείται μία πολύ μικρή, με μέγεθος σαν το κεφάλι μίας καρφίτσας ή ακόμα μικρότερο.

Το φαινόμενο του pitting φέρνει πολλές φορές σε αμηχανία τους μηχανικούς και τους συντηρητές εγκαταστάσεων, επειδή όλο το υπόλοιπο κύκλωμα είναι ακέραιο, και αυτό τους κάνει να απορούν γιατί τρύπησε ειδικά αυτό το σημείο. Η πιο πάνω εξήγηση δίνει απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Οι λύσεις που έχουμε να προτείνουμε είναι οι εξής:

  • Αν πρόκειται για κλειστό κύκλωμα θέρμανσης ή δίκτυο ατμού, τότε το BOILER LIQUID θα σφραγίσει τις τρύπες. Για κλειστά κυκλώματα ψύξης υπάρχει. αντίστοιχα, το BASE HIT II. Και τα δύο υλικά εφαρμόζονται χωρίς να χρειαστεί να διακόψουμε τη λειτουργία της εγκατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Αν πρόκειται για ανοικτό κύκλωμα, όπου το νερό καταναλώνεται και δεν ανακυκλοφορεί, τότε χρειάζεται επισκευή από υδραυλικό.
  • Για την πρόληψη, ώστε να μη συμβεί αυτό το φαινόμενο, απαιατείται η λεγόμενη καθοδική προστασία, που είναι η μέθοδος πρόληψης κατά του φαινομένου της ηλεκτρόλυσης.
    • Η μέθοδος που συνήθως συνιστούμε είναι η τεχνολογία STOPCOR λόγω της απλότητάς της και του μικρού κόστους της.
    • Σε πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις, υπάρχει περίπτωση να προτείνουμε μία πιο σύνθετη και πιο ακριβή μέθοδο, τη μέθοδο ICCP.
    • Περισσότερα για το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης και τις μεθόδους αντιμετώπισής του θα βρείτε στην ενότητα Ηλεκτρολυτική Διάβρωση.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media