Κατακόρυφες εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων και άλλων κατασκευών

τοίχοι βαμμένοι ή άβαφοι, εμφανές μπετόν, μετώπες, στηθαία,
υπαίθρια τοιχία δεξαμενών, γεφυρών, στήριξης εδάφους κ.ά.:
υγρομόνωση και ταυτόχρονη θερμομόνωση

Τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια
χρηματοδοτούνται από προγράμματα επιδοτήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Προβλήματα προς επίλυση:

  • Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου, η παγοπληξία, η αλμύρα, οι μικροσεισμοί, συστολοδιαστολές, δονήσεις, κρούσεις, τριβές και άλλες μηχανικές καταπονήσεις, η βροχή, το χαλάζι, οι λεκέδες, η διάχυτη βρωμιά, οι αρνητικές πιέσεις, η ανερχόμενη υγρασία είναι οι κυριότερες από τις αιτίες που προκαλούν φθορές στις κατακόρυφες υπαίθριες επιφάνειες κτιρίων και άλλων κατασκευών.
  • Οι φθορές αυτές οδηγούν σε προβλήματα όπως είναι η σπατάλη ενέργειας, η κακή εμφάνιση της επιφάνειας, ζημιές και ανθυγιεινό περιβάλλον λόγω υγρασίας κτλ., καθώς επίσης και άλλη μία μεγάλη λίστα με τα προβλήματα που δημιουργούν με το πέρασμα του χρόνου αυτές οι φθορές.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:
Η τεχνολογία εμποτισμού WinWet εξασφαλίζει σε όλες τις κατακόρυφες επιφάνειες αδιαβροχία, υδροφοβία, ελαιοφοβία, καθαριότητα, ευκολία στο πλύσιμο, ελαστικότητα, συνοχή, μεγάλη αντοχή στις συστολοδιαστολές και τις άλλες μηχανικές καταπονήσεις, προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, την αλμύρα, την παγοπληξία, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομεί σημαντική ποσότητα ενέργειας στα θερμαινόμενα κτίρια το χειμώνα. Η μέθοδος περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Απομάκρυνση παλαιών σαθρών υλικών: Χαλασμένοι σοβάδες, ξεφλουδισμένα χρώματα κτλ. θα πρέπει να απομακρυνθούν, τουλάχιστον στις περιοχές όπου είναι αποσαθρωμένα ή φουσκωμένα και μπορούν εύκολα να ξυστούν ή να ξεφλουδιστούν.
  2. Καθαρισμός και στέγνωμα της επιφάνειας: Η επιφάνεια πρέπει να είναι στεγνή και καλά σκουπισμένη, για να αρχίσουν οι εργασίες των επισκευών και της υγρομόνωσης. Αν στην επιφάνεια έχει αναπτυχθεί μούχλα και άλλοι φυτικοί οργανισμοί, θα πρέπει αυτοί να απομακρυνθούν με τη χρήση χλωρίνης ή άλλου οικολογικού απολυμαντικού μέσου, όπως είναι το Belcan-C.
  3. Επισκευή τρυπών, σπασιμάτων, κοιλοτήτων: Αν υπάρχουν διαστολής, τρύπες, κοιλότητες, σπασίματα ή ρωγμές, θα πρέπει να καλυφθούν είτε με Armofix είτε με επισκευαστικό τσιμέντο που θα περιέχει Betoplex ή Betostal SLN, ή σοβά που θα περιέχει Sovaplex σε περίπτωση σοβατισμένης επιφάνειας. Επίσης, σε περίπτωση που θα ακολουθήσει βάψιμο, θα πρέπει να γίνει στοκάρισμα όπου χρειάζεται.
  4. Στην περίπτωση μη βαμμένης επιφάνειας από σοβά ή εμφανές μπετόν, επιβάλλεται η χρήση του διεισδυτικού υγρομονωτικού ασταριού Betostal F/18 αραιωμένου σε νερό, με ρολό ή βούρτσα ή ψεκαστήρα, αν πρόκειται για μεγάλη επιφάνεια. Προσοχή: Σε σημεία της επιφάνειας όπου υπάρχουν ατέλειες σε μορφή κοιλότητας ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται από κοντά και με ανοδική κατεύθυνση, ώστε να εξασφαλιστεί η διείσδυση της ρητίνης σε ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια αυτών των κοιλοτήτων.)
  5. Σε περίπτωση όχι πολύ πρόσφατα βαμμένης επιφάνειας συνιστάται η χρήση του Betostal F/18 ως άνω, ενώ αντίθετα σε περίπτωση φρεσκοβαμμένης επιφάνειας δεν είναι απαραίτητη, επειδή σε αυτήν την περίπτωση το χρώμα δεν έχει αρχίσει να φθείρεται.
  6. Αν η επιφάνεια πρέπει να βαφτεί, συνιστούμε να χρησιμοποιηθεί το ακρυλικό πλαστικό χρώμα Coverlack 935, το οποίο, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ακριβό, έχει ιδιότητες πολύ ανώτερες από τα συνήθη ακρυλικά χρώματα της αγοράς.
  7. Εφαρμογή μίας υδρόφοβης ρητίνης για προστασία της επιφάνειας αλλά και των υλικών που εφαρμόστηκαν στα προηγούμενα βήματα από ήλιο, πάγο, ρύπους, κτλ. Επίσης, αυτή η υδρόφοβη ρητίνη προσφέρει και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και καυσίμων το χειμώνα, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.
  8. Εναλλακτικά, προτείνεται η εφαρμογή της λευκής υγρομονωτικής ρητίνης Smaltofix με ρολό, δύο χέρια, κατευθείαν πάνω στο σοβά ή το μπετόν, χωρίς αστάρι. Στην περίπτωση αυτή ακόμα και το Contraqua 7/50 γίνεται προαιρετικό, επειδή το Smaltofix έχει τις ιδιότητες της υδροφοβίας και της ελαιοφοβίας. Επιπλέον, το Smaltofix έχει την πρόσθετη ιδιότητα της αντοχής σε αρνητικές πιέσεις, που είναι σημαντική σε περίπτωση που από την πίσω πλευρά του τοίχου υπάρχουν χώματα. Προσοχή: Το Smaltofix πρέπει να περνιέται πάντα πάνω σε υγρή επιφάνεια: το πρώτο χέρι να περαστεί πριν προλάβει να στεγνώσει το Betostal SLN και, αφού στεγνώσει το πρώτο χέρι Smaltofix, πριν περαστεί το δεύτερο χέρι να υγρανθεί με σκέτο νερό η επιφάνεια με χρήση ρολού ή βούρτσας.
  9. Για ακόμα καλύτερη θερμομόνωση προτείνουμε πριν από την υδρόφοβη ρητίνη να γίνει εφαρμογή μίας ανακλαστικής (ψυχρής) θερμομονωτικής βαφής, για δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα, που συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος χάρη στη μείωση της λειτουργίας των κλιματιστικών το καλοκαίρι και εξοικονόμηση καυσίμων το χειμώνα χάρη στη μείωση των ωρών λειτουργίας του καυστήρα.
  10. Για να επιτευχθεί το 100% της θερμομόνωσης μπορεί να εφαρμοστεί πρώτα ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης και στη συνέχεια να εφαρμοστεί η ανακλαστική βαφή και η υδρόφοβη ρητίνη τελικής προστασίας.

Αραιώσεις υλικών και αριθμός περασμάτων για ορισμένα από τα πιο πάνω υλικά:
Betostal F/18: 1 μέρος ρητίνη, 4 μέρη νερό, 2-3 χέρια
Smaltofix: αραιωμένο σε 20% White Spirit το πρώτο χέρι, χωρίς αραίωση το δεύτερο χέρι
Contraqua 7/50: 1 μέρος ρητίνη, 2 ή 3 μέρη νερό, 1 χέρι

Τρόποι εφαρμογής για ορισμένα από τα πιο πάνω υλικά:
Armofix: με πινέλο ή βούρτσα
Betostal F/18 και Contraqua 7/50: με ψεκαστήρα ή βούρτσα ή ρολό
Coverlack 935: με ρολό
Smaltofix: με ρολό, στα κοψίματα με βούρτσα ή πινέλο

Η εφαρμογή των πιο πάνω υλικών:
Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες.  Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Σημείωση: Μπορείτε να δείτε μία πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα σχετικά με αυτό το θέμα: Προστασία των Βαμμένων Τοίχων και Άλλων Επιφανειών στα Ξενοδοχεία.

Μοιράσου το στα social media